توسعه معیشت پایدار با رویکرد ایجاد و بهبود کسب و کارهای روستایی با الگوی LNSIE در منطقه مکران (استان سیستان و بلوچستان و هرمزگان)
کد مقاله : 1398-IAEEA2020
نویسندگان
وحید فرهودی1، مریم طهماسبی *2، مجتبی دهقانپور3
1مدیر عامل شرکت کارآفرینی زاگرس
2مدیرکل دفتر آموزش بهره برداران و مشاغل کشاورزی
3رئیس گروه آموزش مهارتی بهره برداران
چکیده مقاله
امروزه تقویـت کارآفرینـی از ابزارهـای پیشـرفت کشـورها بـه شـمار آمده و به نقش کارآفرینی در توسعه و به ویژه توسعة روستایی توجه زیادی می‌شود. مؤسسات و شخصیت‌های رواج دهنده‌ی توسعه‌ی روستایی، کارآفرینی را به منزله‌ی یک مداخله‌ی راهبردی می‌دانند که میتواند فرآیند توسعه‌ی روستایی را تسریع بخشد. کارآفرینی روستایی از نقطه نظر آژانس‌های توسعه، سیاست‌مداران و کشاورزان به عنوان وسیله‌ای برای بهبود کیفیت زندگی و ابزاری برای تثبیت اقتصاد تلقی می‌گردد.
توجه به مناطق کم‌برخوردار توسعه –‌ از جمله مکران- از طریق تقویت کارآفرینی و توانمندسازی مردم محلی، گام موثری در دستیابی به عدالت اجتماعی است. از همین رو پروژه آموزش کارآفرینی با تاکید بر بهبود و ایجاد مهارت‌های مورد نیاز مردم محلی این منطقه از سال 1396 به عنوان یکی از برنامه‌های اولویت دار در دفتر آموزش بهره‌برداران و مشاغل کشاورزی طراحی و اجرا گردیده است. این پروژه در سال 1398 با رویکردی جدید و در قالب مدل LNSIE پیاده‌سازی گردید. از طریق مدل یادشده، به آموزش 60 نفر از افراد واجد شرایط در منطقه اقدام گردید که در گام بعدی هریک از این افراد، از طریق شبکه‌سازی به 30 نفر از افراد مستقر یا نزدیک در محل اقامت خود، مطابق با روش مدرس‌پروری مبادرت به آموزش‌های کارآفرینی خواهند نمود. در اجرای این برنامه 6 مرحله فرآیند پیش‌بینی گردیده است که عبارتند از: آموزش، مشاوره، راه اندازی کسب و کار، بهبود و توسعه کسب وکار، تجاری سازی و برند سازی و پایدارسازی. در متن مقاله هریک از گامای اجرایی برنامه تشریح گردیده‌اند.
کلیدواژه ها
کارآفرینی روستایی، مکران، کسب ‌و کار، مدل LNSIE
وضعیت: پذیرفته شده مشروط برای ارائه شفاهی