بررسی نظام بهره برداری چای در ایران با تاکید بر بعد اشتغال زایی آن
کد مقاله : 1274-IAEEA2020
نویسندگان
سید محسن سنجری *
سازمان چای کشور
چکیده مقاله
کشت چای در ایران پیشینه ای بیش از یک صد سال دارد. این صنعت با هدف خودکفایی و بی نیازی از ورود این کالا پی ریزی شد. اما در گذر زمان نه تنها این هدف محقق نشد بلکه رفته رفته به حداقل اندازه رسید. در سال های اخیر اراضی چایکاری گیلان و مازندران از 31 هزار هکتار به حدود 19 هزار هکتار و تعداد بهره برداران از 70 هزار نفر به حدود 31 هزار نفر تقلیل یافته است. این در حالی است که صنعت چای درکشورهای چایخیز اساسا یک صنعت نیرو بر است که جایگاه مهمی در ایجاد اشتغال در مناطق روستایی دارد. برگ سبز چای به دلیل حساسیت و آسیب پذیری قابل نگه داری نیست و در کوتاه ترین زمان پس از برداشت باید وارد چرخه عمل آوری و تبدیل به چای خشک گردد. تعداد زیاد چایکاران و کوچک بودن اراضی در کنار موضوع فوق سبب شده تا دولت ها همواره از این محصول حمایت ویژه نمایند. در این مقاله آخرین وضعیت نظام بهره برداری چای ایران از نظر تعداد بهره برداران، سطح فعلی بهره برداری و درآمد چایکاران بررسی شده و راه حل هایی برای بهبود وضعیت کنونی پیشنهاد شده است.
کلیدواژه ها
چای، نظام بهره برداری، اشتغال، صنعت چای، چایکاران
وضعیت: پذیرفته شده مشروط برای ارائه به صورت پوستر