توسعه‏ ی اقتصادی کشت گیاهان داروئی در اراضی شرکت های تعاونی شهرستان کاشان با رویکرد تغییر اقلیم
کد مقاله : 1170-IAEEA2020
نویسندگان
احمد سلیمانی پور *1، مسعود اسماعیلی شریف2، علیرضا دهقانی3، علیرضا تیغ ساز4
1رییس بخش تحقیقات اقتصادی، اجتماعی و ترویجی مر کز تحقیقات آموزش کشاورزی و منابع طبیعی اص
2استادیار پژوهش بخش تحقیقات منابع طبیعی، مرکز تحقیقات کشاورزی و منابع طبیعی استان اصفهان، سازمان تحقیقات، آموزش و ترویج کشاورزی، اصفهان، ایران
3رییس بخش تحقیقات آب و خاک مرکز تحقیقات آموزش کشاورزی و منابع طبیعی اصفهان
4معاون تعاون- اداره کل تعاون کار رفاه اجتماعی استان اصفهان
چکیده مقاله
شرکت‏های تعاونی مورد بررسی، در منطقه کاشان، به عنوان یکی از مناطق کویری و کم آب، در استان اصفهان واقع شده ‏اند. مشکلات مربوط به شرایط اقلیمی موجب کاهش سودآوری و علاقه این شرکت‏ها به کشت گیاهان داروئی و افزایش بهره‏ وری آب و زمین در اراضی زراعی فوق گردیده است. بر این اساس تحقیق حاضر، به امکان‌سنجی ورود گیاهان دارویی به الگوی کشت شهرستان کاشان با رویکرد اقتصادی پرداخته است.
در اجرای این پژوهش از دو روش تلفیقی اسنادی و پیمایشی استفاده شد. بدین منظور پرسشنامه‏ ای جهت گردآوری داده ‏ها تهیه گردید. روایی محتوایی پرسشنامه با کسب نظرات متخصصان و اعمال اصلاحات لازم بدست آمد. در بازدیدهای میدانی، با تکمیل پرسشنامه‏ ها و استفاده از نرم افزار SPSS نسبت به محاسبه ی هزینه و درآمد و ارزش حال خالص و مقایسه ی الگوی بهینه ی پیشنهادی با وضع موجود اقتصادی ترین وضعیت ارائه گردید.
نتایج نشان داد درصورت کاشت گیاهان کم‏ آب‏ بر زعفران و کنجد (به ترتیب به وسعت چهار و دو هکتار) در ازای کاهش کاشت گندم و حذف کاشت گیاهان جالیزی و سبزی-صیفی، ضمن 11117 مترمکعب صرفه‏ جویی در مصرف آب، درآمد خالص شرکت تعاونی زراعی سادات کاشان 28228 هزار ریال افزایش می‏یابد. در سایر شرکت‏های تعاونی نیز پیش‏بینی می‏شود با کشت گونه‏ های دارویی مناسب و محاسبه هزینه‏ ها و درآمد ناخالص هر محصول، به جای محصولات آب‏ بر، در مصرف آب صرفه‏ جویی شده و درآمد خالص افزایش یابد.
کلیدواژه ها
الگوی کشت، توسعه‏ی اقتصادی، وزارت تعاون، شرکت تعاونی، گیاهان دارویی، کاشان
وضعیت: پذیرفته شده برای ارسال فایل های ارائه پوستر