تحلیل نقش زنان روستایی در تأمین امنیت غذایی خانوارهای روستایی شهرستان سنندج
کد مقاله : 1421-IAEEA2020
نویسندگان:
سمیه رشیدی فر *1، حسین شعبانعلی فمی2، هوشنگ ایروانی3
1دانشگاه تهران- گروه توسعه و مدیریت کشاورزی
2مدیریت و توسعه کشاورزی- پردیس کشاورزی ومنابع طبیعی کرج- دانشگاه تهران
3مدیریت و توسعه کشاورزی-پردیس کشاورزی و منابع طبیعی کرج- دانشگاه تهران
چکیده مقاله:
زنان روستایی دارای نقش‌های متنوع و مهمی مانند زراعت، باغداری، دامداری و پرورش طیور، فرآوری مواد غذایی و غیره هستند که نشان دهنده نقش کلیدی آنان در تضمین سلامت و امنیت غذایی جامعه است. هدف از انجام این تحقیق بررسی نقش زنان روستایی در تأمین امنیت غذایی خانوارهای روستایی شهرستان سنندج از توابع استان کردستان است. جامعه آماری این تحقیق شامل زنان روستایی شهرستان سنندج با حجم 37217 نفر بوده که با استفاده از فرمول کوکران تعداد 170 نفر با روش نمونه‌گیری تصادفی بعنوان نمونه انتخاب شدند. ابزار اصلی جمع‌آوری اطلاعات پرسشنامه بود که روایی آن توسط اساتید گروه مدیریت و توسعه کشاورزی دانشگاه تهران و پایایی آن بوسیله آلفای کرونباخ مورد بررسی قرار گرفت. اطلاعات جمع‏آوری شده در دو بخش آمار توصیفی و استنباطی از طریق نرم‌افزار SPSS23تجزیه و تحلیل شد. نتایج تحقیق نشان داد که 4/25 درصد از خانوارهای مورد مطالعه دارای سطح مناسبی از امنیت غذایی هستند و 6/74 درصد از خانوارها سطوح مختلفی از ناامنی غذایی را تجربه می‌کنند. نتایج آزمون همبستگی نشان داد که متغیر مشارکت زنان در فعالیت‌های دامداری بیشترین همبستگی را در سطح خطای یک درصد با امنیت غذایی دارد. همچنین متغیرهای مشارکت زنان در فعالیت‌های دامداری و پرورش طیور، فعالیت‌های کشاورزی، نگهداری موادغذایی، کنترل بر منابع مالی، توانایی تصمیم‌گیری زنان در خانوار و استفاده از منابع اطلاعاتی، متغیرهایی هستند که به‌طور مناسب گروه‌ها را از هم تفکیک می‏کنند و بیشترین تأثیر را بر روی امنیت غذایی خانوارهای روستایی مورد مطالعه دارند.
کلیدواژه ها:
امنیت غذایی، ناامنی غذایی، زنان
وضعیت : مقاله برای ارائه به صورت پوستر پذیرفته شده است