ارزیابی و تحلیل موفقیت شرکت های تعاونی تولید روستایی استان گلستان در تحقق کشاورزی پایدار
کد مقاله : 1100-IAEEA2020
نویسندگان:
امیر احمدپور *1، فخرالدین عرب2، علی احمدی فیروزجائی3
1گروه ترویج و آموزش کشاورزی، واحد ساری، دانشگاه آزاد اسلامی، ساری، ایران
2دانش‌آموخته کارشناسی ارشد ترویج و آموزش کشاورزی ، واحد ساری، دانشگاه آزاد اسلامی، ساری، ایران
3استادیار، گروه توسعه کشاورزی و منابع طبیعی، دانشگاه پیام نور
چکیده مقاله:
با توجه به چالش های حوزه کشاورزی در بعد پایداری، نهادهای مختلفی در جهت پایداری کشاورزی وارد عرصه شدند. از جمله ی این نهادها تعاونی های تولید می باشند. بر این اساس تحقیق حاضر با هدف ارزیابی و تحلیل موفقیت شرکت های تعاونی تولید استان گلستان در تحقق کشاورزی پایدار طراحی و اجرا گردید. این تحقیق ماهیت توصیفی- تحلیلی دارد و بر اساس هدف، کاربردی و بر اساس روش گردآوری و تجزیه و تحلیل اطلاعات، از نوع پیمایشی می باشد. ابزار گردآوری اطلاعات پرسشنامه بوده است. به منظور تعیین روایی ابزار تحقیق از نظرات متخصصین حوزه تعاون و اساتید دانشگاه استفاده شده است. همچنین برای تعیین پایایی ابزار تحقیق از ضریب آلفای کرونباخ استفاده گردید که برابر با 97/0 تعیین گردید. بر اساس یافته های تحقیق 88/13 درصد از افراد مورد مطالعه میزان موفقیت تعاونی های تولید استان گلستان در تحقق کشاورزی پایدار را در حد خوب بیان داشتند. نتایج نشان می دهد که عمده ترین موانع موفقیت تعاونی های تولید در جهت تحقق کشاورزی پایدار در حوزه عملشان به ترتیب تقطیع اراضی، فرآیند طولانی اخذ تسهیلات از بانک ها و موسسات مالی و ‏اعتباری، سیاست های دولت در زمینه اخذ مالیات و عوارض و قانون کار می باشند. همچنین نتایج تحلیل عاملی در جهت تعیین ابعاد موثر بر موفقیت تعاونی های تولید استان گلستان در جهت کشاورزی پایدار نشان می دهد که عوامل اقتصادی، زیست محیطی، آموزشی-‏سیاستی، اجتماعی، فنی- زیربنایی بترتیب ‏402/11‏، ‏330/11‏، ‏165/11‏، ‏333/10‏، ‏158/10‏ و در مجموع ‏389/54‏ درصد از واریانس کل را تبییین نمودند.
کلیدواژه ها:
تعاونی تولید، کشاورزی پایدار، تحلیل عاملی، استان گلستان.
وضعیت : مقاله برای ارائه به صورت پوستر پذیرفته شده است